Wat is jouw maat? Mijn maat: MaiSaiz!

Het heeft even geduurd, maar ik heb nu een leven wat niet langer draait om mijn gewicht, om de diëten die ik volg of juist niet volg. Ik plan niet langer in wanneer ik met een dieet kan starten omdat ik eerst nog een verjaardag, feestje of etentje heb. Ik volg geen enkel dieet meer en toch ben en blijf ik slank!

 

Waarom is mij dit nooit eerder gelukt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: ieder pondje komt door het mondje; je moet minder eten en meer bewegen, bekende clichés die we allemaal wel kennen. Maar, waarom lukt het dan niet? Het lijkt wel of overgewicht alleen maar toeneemt in onze huidige maatschappij en al die boeken over diëten, al die adviezen en meningen lijken niet te helpen. Waarom niet? Ik kon altijd prima een dieet volgen als ik er gemotiveerd aan begon. Ik viel ook bij de meeste pogingen heel wat kilo’s af. Ik had discipline en wilskracht wat altijd resulteerde in gewichtsafname. Maar, oude gewoontes staken altijd de kop weer op. Ik ging steeds vaker weer eten wat ik lekker vond en dan meteen maar in grote hoeveelheden want straks mag het weer niet meer. Eén kilo erbij werden er drie, vijf, tien……. Wat ook toenam was de frustratie: heb ik zo mijn best gedaan waarom blijven anderen wel slank, moet ik hier dan maar mee leren leven? Ik ging sociale afspraken vermijden, had toch niets om aan te trekken. Ik voelde mij steeds onzekerder worden en relateerde alles wat fout ging aan mijn gewicht.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat diëten niet werken.

Na het volgen van diëten te hebben afgezworen kwam ik langzaam maar zeker toch steeds meer aan. Daar had ik natuurlijk allerlei excuses voor zoals stress en bijbehorende drukte omdat ik wilde afstuderen (toegepaste psychologie). Nu wilde het toeval dat mijn scriptie over het aanpassen van eetgedrag en leefstijl bij patiënten na een maagverkleining ging. Achteraf bedenk ik dat het onderwerp natuurlijk helemaal niet zo toevallig was. Het onderzoek zette mij echter aan het denken: wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat diëten niet werken. Tijdens een dieet wordt gedrag tijdelijk aangepast; het is niet echt om blij van te worden maar tijdelijk is dat op te brengen, daarna vervallen de meesten weer in hun oude gedrag. Wat zou er gebeuren als gedrag wordt aangepast op een manier waar men blij van wordt, waarbij gegeten kan worden wat men lekker vindt en waar men slank van wordt en blijft?

 

Ik at wat ik wilde, wanneer ik wilde, waar ik wilde en werd slank!

Een training over mindfulness en eten kwam op mijn pad en al op de informatieavond kreeg ik een gevoel van opwinding dat dit wel eens de oplossing zou kunnen zijn. De periode waarin ik een begin maakte met mijn gedragsverandering was spannend, leuk en vol verbazing at ik wat ik wilde, wanneer ik wilde, waar ik wilde en werd toch steeds slanker. Het kwartje was gevallen. Na de training bleef ik werken aan het stabiliseren van mijn nieuwe gedrag en uiteindelijk ben ik meer dan 20 kilo kwijtgeraakt en het komt er niet meer bij.

 

Wil jij het ook leren?

Honger denken we te hebben vlak na het zien van een reclamespot over eten of door het ruiken van heerlijk vers brood van de warme bakker. Vaak is het de herinnering aan de smaak ervan wat maakt dat we willen eten en ons brein speelt maar al te graag in op de situatie en geeft ons het seintje “honger”. Opnieuw leren luisteren naar je lichaam en hongergevoel leren herkennen is weer aan te leren. Het is een uitdaging om de verbinding tussen hoofd en lichaam te herstellen en weer op de juiste wijze te laten samenwerken om obstakels te omzeilen die het slank worden en blijven zo moeilijk maken. Met MaiSaiz heb ik een manier gevonden om anderen te helpen die deze uitdaging willen aangaan.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Hedwig (woensdag, 22 februari 2017 15:42)

  Goed joh! Dit is precies wat je aan mij vertelde waardoor ik dacht, dit wil ik ook! Hier geloof ik in.
  Het klopt nog steeds. Ik raak ook steeds meer overtuigd dat het blijft werken!

 • #2

  Anita Brouwer (maandag, 05 juni 2017 16:32)

  Ik ben nu 10 maanden verder en nog steeds onder de 70 kg. Zo lang is het me nog nooit gelukt. De methode voelt steeds natuurlijker aan, wordt onderdeel van mijn leven en die enorme behoefte(verslaving?) aan zoet en vet is echt weg. Ik geniet er nog steeds van, maar heb een natuurlijke stopknop in mijn lijf.