Mijn motivatie

Inmiddels bestaat MaiSaiz alweer drie jaar en nog steeds geef ik trainingen en begeleid ik deelnemers met veel plezier. Doelen blijven stellen, gemotiveerd zijn en dit ook zien te blijven komen heel vaak aan de orde in de trainingen en coachsessies die ik geef. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag waar ik mijn motivatie vandaan haal, ook afgelopen week kreeg ik deze vraag twee keer. Mijn antwoord: ”gemotiveerd raak ik van MaiSaiz, de deelnemers, het zien van hun resultaten en het beluisteren van hun ervaringen en inzichten”. Daarnaast zorgt ook het gevoel wat ik krijg wanneer ik 5 km ben wezen hardlopen, iets wat mij niet lukte toen ik 20 kg zwaarder was, voor motivatie. Ik blijf gemotiveerd door het kunnen uitzoeken van kleding in maat 38. Het kunnen genieten van eten wat ik lekker vind zónder mij bezwaard te voelen zónder het gevoel te hebben binnenkort weer op een of ander dieet te moeten is misschien wel de allergrootste motivator.

"Wat men eigenlijk van mij wil weten is of ik ook nog steeds die moeilijke momenten heb waar zij tegenaan lopen"


Wat men eigenlijk van mij wil weten is of ik ook nog steeds die moeilijke momenten heb waar zij tegenaan lopen en of ik altijd naar mijn hongergevoel luister en op tijd kan stoppen met eten. Natuurlijk zou iedereen willen horen dat het bij mij helemaal vanzelf gaat, dat die knop om is en ik nu vanzelf slank blijf zonder er moeite voor te hoeven doen. Want dat willen ze ook bereiken. Helaas is dat een Utopie. Ook ik moet op mijn hoede blijven, de Tools blijven gebruiken en me bewust zijn van de valkuilen, de tegenwerkers die altijd op de loer liggen. De vraag is of ik wel ‘helaas’ moet zeggen, of moet spreken over ‘levenslang’ zoals ik vaak mensen met overgewicht hoor zeggen. Is het ‘helaas’ dat ik geen pakken koekjes meer eet? Is het ‘helaas’ dat ik niet meer met een overvol gevoel na een etentje op de bank hang? 

meer lezen 1 Berichten

Waarom MaiSaiz zo goed werkt!

“Als ik eerst maar slank ben dan……

 

Hebben jullie dit ook wel eens gedacht? Mijn probleem was alleen dat ik nooit echt slank werd of het dieet niet lang genoeg volhield om ‘dan …’ (vul zelf maar in: gezonder fitter, zelfvertrouwen, ander werk) te bereiken. Twee jaar geleden is het mij wél gelukt om slank te worden en tot nu toe ben ik dat ook gebleven. Van maat 46 naar 38, wat shoppen een stuk leuker maakt, van excuses verzinnen naar mogelijkheden zoeken en van consumeren naar produceren (MaiSaiz opgezet). Hoe ik dat heb gedaan kun je lezen in mijn eerste blog, maar wat je natuurlijk wil weten is hoe ik dat nu zo weet te behouden.

 

Het aller, aller, allerbelangrijkste is luisteren naar je hongergevoel. Dat klinkt heel eenvoudig maar is lastiger dan je denkt. Ik hoor jullie al zeggen: ”ik heb altijd honger”, maar stel eten toch maar eens een uurtje of meer uit dan ga je ervaren hoe het voelt als er echt sprake is van honger. Wellicht  herkennen jullie ook de stemmetjes in je hoofd die van alles beweren om je maar te laten eten. Je hebt nu vakantie, je bent toch slank, je kan het wel hebben of dit kan je niet weigeren. Wat ik doe is deze stemmetjes het zwijgen opleggen, mezelf afvragen wat mijn doel is en dan nog eens de vraag aan mezelf stellen: heb ik honger?

 

Het mooie van MaiSaiz is, dat ik kan bepalen wat ik wil eten zolang ik het alleen maar doe wanneer er sprake is van honger, geweldig toch?  Ik doe dus aan alle sociale activiteiten mee, geniet van vakanties, ga regelmatig uit eten, maar blijf bewust van mijn hongergevoel. Natuurlijk eet ik ook wel eens gewoon teveel omdat het zo lekker is en ik niet wil stoppen, maar zodra dat zichtbaar is op de weegschaal dan schakel ik de stemmetjes weer uit, denk aan mijn doel(en) en luister naar mijn hongergevoel. Ik blijf er slank bij, voel me supergezond en sta te popelen om jou ook te helpen deze gedragsverandering eigen te maken.

 

13 november start een nieuwe cursus. Meld je aan via www.maisaiz.nl

0 Berichten

MaiSaiz gaat enthousiast aan het tweede jaar beginnen!

Hoe het begon.

Ruim een jaar geleden startte ik, met mijn opgedane kennis als toegepast psycholoog en eigen ervaringen op het gebied van gewichtsverlies, met een afslankcursus om ook anderen te leren hoe zij, zonder dieet, slanker kunnen worden en blijven.

 

Een nieuw avontuur.

Na maanden van voorbereiding start vorig jaar september (2017) MaiSaiz met vijf deelnemers. Mensen die mij persoonlijk kennen, vertrouwen in mijn methode hebben en die nu samen de groep MaiSaiz Special vormen. De goede afslankresultaten zorgen voor het vertrouwen dat nieuwe deelnemers zich gaan aanmelden. Na de eerste cursus van acht weken zijn de blije deelnemers immers flink afgevallen.

Gezamenlijk gaan Tineke en ik aan de slag om MaiSaiz meer bekendheid te geven. Ontzettend leuk om met nieuwe dingen bezig te zijn, zoals het bouwen van een website, flyers ontwikkelen, een foto shoot doen, informatieavond organiseren en met een stand in Tuschinsky staan tijdens een filmavond voor alleen ladies. Hiermee hebben we het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan. Ervan genieten, vertrouwen hebben in mijn eigen product en starten met MaiSaiz is iets wat ik niet voor mogelijk zou hebben gehouden wanneer ik niet zelf die 20 kg was kwijtgeraakt en dat gewichtsverlies ook weet te behouden.

 

Ik ben en ik blijf slank!

Dat gevoel van vertrouwen heb ik nu ook bij zaken die niets met gewichtsverlies te maken hebben. Ook de deelnemers van het afgelopen jaar herkennen dat gevoel en merken dat ze op andere fronten zelfverzekerder worden. De afslankmethode van MaiSaiz, waarbij gedragsverandering gericht is op het eetgedrag, blijkt zoveel vertrouwen te geven dat men zelfverzekerder wordt en meer durft aan te pakken.

 

Slank worden en blijven met MaiSaiz-Support!

De MaiSaizers van het eerste uur voelen zich heel betrokken, denken mee en geven tips wat het mogelijk maakt om de trainingen steeds meer te verbeteren. Zij hebben mij er ook toe aangezet om met MaiSaiz-Support te beginnen, een mogelijkheid om langduriger begeleiding te geven zodat een deelnemer het niet meteen alleen hoeft te doen. Uit onderzoek is ook gebleken dat het regelmatig bijwonen van bijeenkomsten ervoor zorgt dat gewichtsverlies gehandhaafd blijft. Inmiddels kan ik uit opgedane ervaring bevestigen dat dit ook daadwerkelijk zo is.

 

Er is geen betere reclame dan de mond-tot-mond reclame.

Het is voor mij duidelijk dat de mond tot mond reclame het beste werkt want het enthousiasme van deelnemers, die de cursus doorlopen hebben, zorgt steeds weer voor nieuwe aanmeldingen. Mensen reageren vooral enthousiast op de behaalde resultaten van de eerdere deelnemers en na de eerste groep komen er steeds opnieuw aanmeldingen voor de cursus. Het zijn kleine groepen, maar werken met kleine groepen heeft mijn voorkeur. Bij kleine groepen is er voor iedereen aandacht en voldoende tijd om op persoonlijke situaties in te gaan.

 

Trots op de behaalde resultaten.

Het is bijna niet voor te stellen maar het eerste jaar van MaiSaiz is al voorbij. Een jaar waarin zeven groepen de cursus hebben gevolgd, meer dan dertig mensen met de methode aan de slag zijn gegaan en men gedurende de cursus van acht weken gemiddeld 8,3 kg is kwijtgeraakt. Het is duidelijk dat de methode van MaiSaiz werkt! Iedereen die bereid is om tijd en energie te steken in het veranderen van zijn of haar eetgedrag en leefstijl verliest gewicht. De afslanktrainingen zijn intensief, soms confronterend maar vormen de basis voor een nieuwe levensstijl met ander eetgedrag.

 

Vol energie van start!

De eerste groep van het tweede MaiSaizjaar is inmiddels gestart. De trainingen zijn verbeterd waar nodig en de intensieve begeleiding gedurende de week gaat onverminderd door. Elke deelnemer wordt acht weken op de voet gevolgd, kan terugvallen op advies van een coach en kan rekenen op goede resultaten.

 

Bedankt MaiSaizers!

Met dank aan alle MaiSaizers van het afgelopen jaar, voor hun inzet, meedenken en geven van feedback, gaan we dit tweede jaar enthousiast en met een verbeterde cursus aan de slag.

 

Wat zij het afgelopen jaar bereikt hebben is ook voor jou mogelijk!

 

Mia

0 Berichten

Wat is jouw maat? Mijn maat: MaiSaiz!

Het heeft even geduurd, maar ik heb nu een leven wat niet langer draait om mijn gewicht, om de diëten die ik volg of juist niet volg. Ik plan niet langer in wanneer ik met een dieet kan starten omdat ik eerst nog een verjaardag, feestje of etentje heb. Ik volg geen enkel dieet meer en toch ben en blijf ik slank!

 

Waarom is mij dit nooit eerder gelukt?

Eigenlijk is het heel eenvoudig: ieder pondje komt door het mondje; je moet minder eten en meer bewegen, bekende clichés die we allemaal wel kennen. Maar, waarom lukt het dan niet? Het lijkt wel of overgewicht alleen maar toeneemt in onze huidige maatschappij en al die boeken over diëten, al die adviezen en meningen lijken niet te helpen. Waarom niet? Ik kon altijd prima een dieet volgen als ik er gemotiveerd aan begon. Ik viel ook bij de meeste pogingen heel wat kilo’s af. Ik had discipline en wilskracht wat altijd resulteerde in gewichtsafname. Maar, oude gewoontes staken altijd de kop weer op. Ik ging steeds vaker weer eten wat ik lekker vond en dan meteen maar in grote hoeveelheden want straks mag het weer niet meer. Eén kilo erbij werden er drie, vijf, tien……. Wat ook toenam was de frustratie: heb ik zo mijn best gedaan waarom blijven anderen wel slank, moet ik hier dan maar mee leren leven? Ik ging sociale afspraken vermijden, had toch niets om aan te trekken. Ik voelde mij steeds onzekerder worden en relateerde alles wat fout ging aan mijn gewicht.

 

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat diëten niet werken.

Na het volgen van diëten te hebben afgezworen kwam ik langzaam maar zeker toch steeds meer aan. Daar had ik natuurlijk allerlei excuses voor zoals stress en bijbehorende drukte omdat ik wilde afstuderen (toegepaste psychologie). Nu wilde het toeval dat mijn scriptie over het aanpassen van eetgedrag en leefstijl bij patiënten na een maagverkleining ging. Achteraf bedenk ik dat het onderwerp natuurlijk helemaal niet zo toevallig was. Het onderzoek zette mij echter aan het denken: wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat diëten niet werken. Tijdens een dieet wordt gedrag tijdelijk aangepast; het is niet echt om blij van te worden maar tijdelijk is dat op te brengen, daarna vervallen de meesten weer in hun oude gedrag. Wat zou er gebeuren als gedrag wordt aangepast op een manier waar men blij van wordt, waarbij gegeten kan worden wat men lekker vindt en waar men slank van wordt en blijft?

 

Ik at wat ik wilde, wanneer ik wilde, waar ik wilde en werd slank!

Een training over mindfulness en eten kwam op mijn pad en al op de informatieavond kreeg ik een gevoel van opwinding dat dit wel eens de oplossing zou kunnen zijn. De periode waarin ik een begin maakte met mijn gedragsverandering was spannend, leuk en vol verbazing at ik wat ik wilde, wanneer ik wilde, waar ik wilde en werd toch steeds slanker. Het kwartje was gevallen. Na de training bleef ik werken aan het stabiliseren van mijn nieuwe gedrag en uiteindelijk ben ik meer dan 20 kilo kwijtgeraakt en het komt er niet meer bij.

 

Wil jij het ook leren?

Honger denken we te hebben vlak na het zien van een reclamespot over eten of door het ruiken van heerlijk vers brood van de warme bakker. Vaak is het de herinnering aan de smaak ervan wat maakt dat we willen eten en ons brein speelt maar al te graag in op de situatie en geeft ons het seintje “honger”. Opnieuw leren luisteren naar je lichaam en hongergevoel leren herkennen is weer aan te leren. Het is een uitdaging om de verbinding tussen hoofd en lichaam te herstellen en weer op de juiste wijze te laten samenwerken om obstakels te omzeilen die het slank worden en blijven zo moeilijk maken. Met MaiSaiz heb ik een manier gevonden om anderen te helpen die deze uitdaging willen aangaan.

 

2 Berichten